Polityka prywatności

W tym miejscu znajdziesz politykę prywatności. Dokument ten powstał, ponieważ 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).
W polityce prywatności opiszę: jak dbam o bezpieczeństwo Twoich danych, które spośród Twoich danych przetwarzam, w jaki sposób oraz do czego używam plików cookies.

1 § Definicje


Administrator – osoba czuwająca nad prawidłowym działaniem strony oraz chroniąca dane osobowe zbierane na stronie.
Użytkownik – osoba odwiedzająca/czytająca/ komentująca stronę.
Strona internetowa/blog – strona internetowa pod adresem: https://www.martakafar.pl/
Komentarze – opinie/sugestie pozostawione pod konkretnym wpisem/na konkretnej stronie za pomocą przygotowanego formularza.

2 § Administrator danych


Administratorem danych osobowych jestem ja, czyli Marta Kafar, właścicielka firmy: „Słowem pisane” Marta Kafar. W razie pytań lub potrzeby kontaktu możesz do mnie napisać na adres: marta.aneta.kafar@gmail.com. Odpowiadam w ciągu maksymalnie 2 dni roboczych.

3 § Gwarancja poufności danych osobowych i Twoje prawa


Wszystkie Twoje dane, które przekazujesz mi poprzez kontakt e-mail, formularz kontaktowy, system komentarzy czy ruch na stronie, są u mnie bezpieczne. Dokładam wszelkich starań, aby chronić Twoje dane w należyty sposób, a także, aby nie trafiły one w niepowołane ręce. W tym celu:

  • zabezpieczam hasłem: komputer, dostęp do strony, dostęp do poczty,
  • korzystam z komputerów chronionych programami antywirusowymi,
  • podczas korzystania ze strony aktywny jest certyfikat SSL, który ma na celu szyfrowanie danych,
  • deklaruję, że nie będę przekazywać, odsprzedawać i wykorzystywać Twoich danych w sposób niezgodny z ich przeznaczeniem.

Pamiętaj, że masz prawo do:

  • dostępu do treści swoich danych,
  • ich poprawiania,
  • ich sprostowania,
  • usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania,
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych,
  • przenoszenia swoich danych,
  • żądania dostępu do swoich danych,
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli uznasz, że przetwarzam Twoje dane niezgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie ochrony danych,
  • bycia zapomnianym, jeśli dalsze przetwarzanie nie będzie przewidziane przez aktualnie obowiązujące przepisy prawa.

    Jeśli uznasz, że przetwarzanie Twoich danych przeze mnie narusza przepisy RODO, masz prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na zasadach określonych w ustawie z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych.

4 § Przetwarzanie danych osobowych


Twoje dane osobowe będę przetwarzać podczas:

  1. Prowadzenia statystyk i monitorowania ruchu na stronie. Zbierane pliki cookies wykorzystywane są do sprawdzania statystyk strony (takich danych jak: liczba odwiedzających, rodzaj wykorzystywanej przeglądarki internetowej, system operacyjny, czas spędzony na stronie, monitorowanie artykułów, które są czytane, itp.) poprzez narzędzie Google Analytics. Dane, które są zbierane, pozostają anonimowe i nie mam możliwości połączenia ich z konkretną osobą. Wykorzystywane są w tym celu pliki cookies firmy Google.
  2. Publikowania komentarzy. Pod każdym postem możesz zostawić komentarz. W ten sposób masz prawo wyrazić swoją opinię o stronie i o tym, co robię. Komentarz możesz dodać jedynie jako osoba zalogowana na swoje konto. Logując się i zostawiając komentarz, akceptujesz politykę prywatności Google. Pamiętaj, masz prawo do zażądania ode mnie usunięcia wszystkich swoich komentarzy z mojej strony. W tym celu skontaktuj się ze mną bezpośrednio na adres e-mail podany na początku Polityki Prywatności.
  1. Wykorzystywania funkcji społecznościowych. Na stronie umożliwiam korzystanie z funkcji społecznościowych. Dzięki temu w szybki sposób możesz podzielić się wpisem na stronie ze znajomymi poprzez np. udostępnienie czy polubienie. Dodatkowo takie funkcje umożliwiają Ci podgląd moich profili społecznościowych i ich subskrypcji. Aby móc obsługiwać te funkcje, wykorzystywane są pliki cookies danych firm. Należą do nich: Facebook, Twitter, Instagram, Google+, YouTube, Pinterest.
  2. Formularz kontaktowy i newsletter. Masz możliwość skontaktowania się ze mną poprzez formularz kontaktowy. Dane, które mi przekażesz, wykorzystam jedynie do udzielenia odpowiedzi na Twoją wiadomość. Twoje dane będą przechowywane na mojej poczcie e-mailowej. Nie będę ich wykorzystywać w celach marketingowych. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz poprosić o usunięcie tych danych.
    W przypadku zapisania na newsletter Twoje dane będę wykorzystywała do wysyłania cyklicznych wiadomości do Ciebie. Mogą to być wiadomości, w których będę informowała o nowościach, które pojawiły się na stronie, lub o nowych produktach/usługach, które oferuję.

5 § Pliki cookies

Na stronie wykorzystuję pliki cookies, aby móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy czy analizować ruch na stronie. Ponieważ na stronie są wykorzystywane pliki cookies Google, informacje o tym, jak korzystasz z niej, są im udostępniane. Przebywając na stronie, zgadzasz się na to. Podczas wizyty w prawym dolnym rogu strony jest wyświetlana informacja o stosowaniu plików cookies. Zaakceptowanie lub zamknięcie tej informacji oznacza, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z polityką prywatności Google. Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zmienić ustawienia dotyczące zapisywanych plików np. zablokować wybrane lub wszystkie pliki, zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce.

6 § Logi serwera


Nad prawidłowym funkcjonowaniem strony internetowej czuwa serwer, na którym są przechowywane pliki związane z blogiem. Podczas korzystania z bloga do serwera przesyłane są zapytania.


Docelowo zapisywane są one w logach serwera. Dane zapisane w logach to m.in. IP, informacje o przeglądarce internetowej, dacie i czasie korzystania.


One są w pełni anonimowe i nie mogą być skojarzone z konkretnymi osobami. Dostępu do nich nie mają również osoby niepowołane, a zbierane są w celu poprawnego administrowania stroną.

7 § Zmiany w polityce prywatności


Możliwa jest edycja zapisów w Polityce prywatności, jeśli będą tego wymagały zmiany na stronie oraz wymogi prawne.