Polityka prywatności

W tym miejscu znajdziesz politykę prywatności. Dokument ten powstał, ponieważ 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).
W polityce prywatności opiszę: jak dbam o bezpieczeństwo Twoich danych, które spośród Twoich danych przetwarzam, w jaki sposób oraz do czego używam plików cookies.

1 § Definicje


Administrator – osoba czuwająca nad prawidłowym działaniem strony oraz chroniąca dane osobowe zbierane na stronie.
Użytkownik – osoba odwiedzająca/czytająca/ komentująca stronę.
Strona internetowa/blog – strona internetowa pod adresem: https://www.martakafar.pl/
Komentarze – opinie/sugestie pozostawione pod konkretnym wpisem/na konkretnej stronie za pomocą przygotowanego formularza.

2 § Administrator danych


Administratorem danych osobowych jestem ja, czyli Marta Kafar, właścicielka firmy: „Słowem pisane” Marta Kafar. W razie pytań lub potrzeby kontaktu możesz do mnie napisać na adres: marta.aneta.kafar@gmail.com. Odpowiadam w ciągu maksymalnie 2 dni roboczych.

3 § Gwarancja poufności danych osobowych i Twoje prawa


Wszystkie Twoje dane, które przekazujesz mi poprzez kontakt e-mail, formularz kontaktowy, system komentarzy czy ruch na stronie, są u mnie bezpieczne. Dokładam wszelkich starań, aby chronić Twoje dane w należyty sposób, a także, aby nie trafiły one w niepowołane ręce. W tym celu:

  • zabezpieczam hasłem: komputer, dostęp do strony, dostęp do poczty,
  • korzystam z komputerów chronionych programami antywirusowymi,
  • podczas korzystania ze strony aktywny jest certyfikat SSL, który ma na celu szyfrowanie danych,
  • deklaruję, że nie będę przekazywać, odsprzedawać i wykorzystywać Twoich danych w sposób niezgodny z ich przeznaczeniem.

Pamiętaj, że masz prawo do:

  • dostępu do treści swoich danych,
  • ich poprawiania,
  • ich sprostowania,
  • usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania,
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych,
  • przenoszenia swoich danych,
  • żądania dostępu do swoich danych,
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli uznasz, że przetwarzam Twoje dane niezgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie ochrony danych,
  • bycia zapomnianym, jeśli dalsze przetwarzanie nie będzie przewidziane przez aktualnie obowiązujące przepisy prawa.

    Jeśli uznasz, że przetwarzanie Twoich danych przeze mnie narusza przepisy RODO, masz prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na zasadach określonych w ustawie z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych.

4 § Przetwarzanie danych osobowych


Twoje dane osobowe będę przetwarzać podczas:

  1. Prowadzenia statystyk i monitorowania ruchu na stronie. Pliki cookies zbieram, aby sprawdzać statystyki strony (takie dane jak: liczba odwiedzających, rodzaj wykorzystywanej przeglądarki internetowej, system operacyjny, czas spędzony na stronie, monitorowanie artykułów, które są czytane, itp.) poprzez narzędzie Google Analytics. Zebrane dane pozostaną anonimowe i nie mam możliwości połączenia ich z konkretną osobą. Wykorzystuję w tym celu pliki cookies firmy Google.
  2. Publikowania komentarzy. Pod każdym postem możesz zostawić komentarz. W ten sposób masz prawo wyrazić swoją opinię o stronie i o tym, co robię. Komentarz możesz dodać jedynie jako osoba zalogowana na swoje konto. Logując się i zostawiając komentarz, akceptujesz politykę prywatności Google. Pamiętaj, masz prawo do zażądania ode mnie usunięcia wszystkich swoich komentarzy z mojej strony. W tym celu skontaktuj się ze mną bezpośrednio na adres e-mail podany na początku Polityki Prywatności.
  1. Wykorzystywania funkcji społecznościowych. Na stronie umożliwiam korzystanie z funkcji społecznościowych. Dzięki temu w szybki sposób możesz podzielić się wpisem na stronie ze znajomymi poprzez np. udostępnienie czy polubienie. Dodatkowo takie funkcje umożliwiają Ci podgląd moich profili społecznościowych i ich subskrypcji. Aby móc obsługiwać te funkcje, wykorzystuję pliki cookies danych firm. Należą do nich: Facebook, Twitter, Instagram, Google+, YouTube, Pinterest.
  2. Formularz kontaktowy i newsletter. Masz możliwość skontaktowania się ze mną poprzez formularz kontaktowy. Dane, które mi przekażesz, wykorzystam jedynie do udzielenia odpowiedzi na Twoją wiadomość. Twoje dane będą przechowywane na mojej poczcie e-mailowej. Nie będę ich wykorzystywać w celach marketingowych. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz poprosić o usunięcie tych danych.
    W przypadku zapisania na newsletter Twoje dane będę wykorzystywała do wysyłania cyklicznych wiadomości do Ciebie. Mogą to być wiadomości, w których będę informowała o nowościach, które pojawiły się na stronie, lub o nowych produktach/usługach, które oferuję.

5 § Pliki cookies

Na stronie wykorzystuję pliki cookies, aby móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy czy analizować ruch na stronie. Ponieważ na stronie są wykorzystywane pliki cookies Google, informacje o tym, jak korzystasz z niej, są im udostępniane. Przebywając na stronie, zgadzasz się na to. Podczas wizyty w prawym dolnym rogu strony jest wyświetlana informacja o stosowaniu plików cookies. Zaakceptowanie lub zamknięcie tej informacji oznacza, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z polityką prywatności Google. Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zmienić ustawienia dotyczące zapisywanych plików np. zablokować wybrane lub wszystkie pliki, zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce.

6 § Logi serwera


Nad prawidłowym funkcjonowaniem strony internetowej czuwa serwer, na którym są przechowywane pliki związane z blogiem. Podczas korzystania z bloga do serwera będą przesyłane zapytania.


Docelowo zapisywane są one w logach serwera. Dane zapisane w logach to m.in. IP, informacje o przeglądarce internetowej, dacie i czasie korzystania.


One są w pełni anonimowe i nie mogą być skojarzone z konkretnymi osobami. Dostępu do nich nie mają również osoby niepowołane, a zbierane są w celu poprawnego administrowania stroną.

7 § Zmiany w polityce prywatności


Możliwa jest edycja zapisów w Polityce prywatności, jeśli będą tego wymagały zmiany na stronie oraz wymogi prawne.

Regulamin udostępniania treści cyfrowych w zamian za zapis do newslettera

Za pośrednictwem strony https://martakafar.pl/ możliwe jest zamówienie dostarczenia treści cyfrowych opisanych na stronie w zamian za zapis do newslettera. Szczegóły opisane są w poniższym regulaminie.

§ 1 Definicje

Na potrzeby niniejszego regulaminu, przyjmuje się następujące znaczenie poniższych pojęć:

  1. Administrator – Słowem pisane Marta Kafar, siedziba: 95-100 Zgierz ul. Powstańców śląskich 10a/11, NIP: 7322079040, E-mail: marta.aneta.kafar@gmail.com, Numer telefonu: 669083103,
  2. Formularz – formularz internetowy osadzony na Stronie służący do zamówienia Materiałów,
  3. Konsument – osoba fizyczna, zawierająca z Administratorem umowę niezwiązaną z bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową; Konsument jest również Użytkownikiem;
  4. Materiały – treści cyfrowe udostępniane Użytkownikowi przez Administratora w zamian za zapis na listę subskrybentów Newslettera; rodzaj i zawartość Materiałów wynika z opisu na Stronie,
  5. Newsletter – wiadomości e-mail zawierające informacje o nowościach, promocjach, produktach lub usługach Administratora wysyłane na adres e-mail podany przez Użytkownika w Formularzu,
  6. POCK – osoba fizyczna zawierająca z Administratorem umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej; POCK jest również Użytkownikiem,
  7. Strona – strona internetowa dostępna pod adresem https://martakafar.pl/,
  8. Użytkownik – osoba fizyczna wypełniająca Formularz i zawierająca w ten sposób z Administratorem umowę o dostarczenie treści cyfrowych w postaci Materiałów.

§ 2 Zamówienie i dostarczenie Materiałów

  1. Za pośrednictwem Strony, Administrator umożliwia Użytkownikowi zawarcie umowy o dostarczenie treści cyfrowych w postaci Materiałów, za które to Materiały Użytkownik nie wnosi jakiejkolwiek opłaty pieniężnej, ale dostarcza Administratorowi swoje dane osobowe i wyraża zgodę na przesyłanie mu Newslettera.
  2. Jeżeli Użytkownik nie chce wyrazić zgody na przesyłanie mu Newslettera, może dokonać zakupu Materiałów, płacąc za nie określoną przez Administratora cenę. Zakup w ten sposób wymaga indywidualnego kontaktu z Administratorem.
  3. Zawarcie umowy w sposób, o którym mowa w § 2 ust. 1 Regulaminu, wymaga wypełnienia i przesłania Formularza, a następnie potwierdzenia zapisu na listę subskrybentów Newslettera poprzez kliknięcie w link potwierdzający wysłany na adres e-mail podany w Formularzu. Umowę uważa się za zawartą z chwilą wyświetlenia Użytkownikowi strony internetowej z potwierdzeniem subskrypcji Newslettera.
  4. W Formularzu konieczne jest podanie danych osobowych w zakresie niezbędnym do subskrypcji Newslettera oraz dostarczenia Materiałów. Podanie dodatkowych danych jest dobrowolne. Zamówienie Materiałów nie jest możliwe anonimowo.
  5. Zakazane jest przesyłanie za pośrednictwem Formularza treści bezprawnych.
  6. Materiały dostarczane są Użytkownikowi poprzez wysyłkę na podany w Formularzu adres e-mail wiadomości zawierającej link do pobrania lub uzyskania dostępu do Materiałów.

§ 3 Własność intelektualna

  1. Materiały korzystają z ochrony prawa autorskiego.
  2. Materiały mogą zawierać również chronione znaki towarowe.
  3. Materiały udostępniane są Użytkownikowi wyłącznie do własnego użytku. Jakiekolwiek inne formy korzystania z Materiałów naruszają prawa Administratora lub innych podmiotów uprawnionych i mogą skutkować odpowiedzialnością cywilną lub karną. W szczególności, zakazane jest dalsze kopiowanie, powielanie, utrwalanie lub rozpowszechnianie Materiałów bez zgody Administratora lub innych podmiotów uprawnionych.

§ 4 Wymogi techniczne

  1. Do korzystania ze Strony, w tym w szczególności do zamówienia Materiałów, nie jest konieczne spełnienie szczególnych warunków technicznych przez sprzęt komputerowy lub oprogramowanie Kupującego. Wystarczające są:
    • dostęp do Internetu,
    • standardowy, aktualny system operacyjny,
    • standardowa, aktualna przeglądarka internetowa z włączoną obsługą plików cookies,
    • posiadanie aktywnego adresu e-mail.
  2. Do korzystania z Materiałów, w zależności od ich rodzaju, może być konieczne standardowe, ogólnodostępne oprogramowanie pozwalające na przeglądanie lub odtwarzanie określonego rodzaju plików takich jak DOC, PDF, MP4, MP3, MOV, AVI itp. Jeżeli korzystanie z Materiałów wymaga spełnienia dodatkowych wymogów technicznych, informacja taka prezentowana jest na Stronie w sposób widoczny dla Użytkownika i pozwalający podjąć mu decyzję w zakresie zamówienia Materiałów.

§ 5 Odstąpienie od umowy i reklamacje

  1. Konsument oraz POCK może odstąpić od umowy o dostarczenie treści cyfrowych w postaci Materiałów w terminie 14 dni od jej zawarcia, bez podawania przyczyny. Wystarczająca jest w tym zakresie stosowna informacja przekazana Administratorowi. Odstąpienie od umowy oznacza również rezygnację z otrzymywania Newslettera.
  2. Użytkownik może w każdej chwili zrezygnować z otrzymywania Newslettera, niezależnie od odstąpienia od umowy, o którym mowa w § 4 ust. 1 Regulaminu, klikając w przeznaczony do tego celu link typu zamieszczony w treści każdej wiadomości wysyłanej w ramach Newslettera.
  3. Rękojmia za wady, o której mowa w Kodeksie cywilnym, jest wyłączona w stosunku do Użytkownika innego niż Konsument lub POCK. W przypadku Konsumenta lub POCK, w zakresie odpowiedzialności za zgodność Materiałów z umową znajdują zastosowanie przepisy ustawy o prawach konsumenta.
  4. Materiały mają wyłącznie charakter edukacyjny, nie stanowią i nie zastępują indywidualnej porady.
  5. Administrator ma obowiązek dostarczyć Konsumentowi lub POCK Materiały zgodne z umową. Zgodność z umową ocenia się zgodnie z przepisami ustawy o prawach konsumenta.
  6. Administrator ponosi odpowiedzialność za brak zgodności z umową Materiałów, który istniał w chwili ich dostarczenia i ujawnił się w ciągu dwóch lat od tej chwili. Domniemywa się, że brak zgodności Materiałów z umową, który ujawnił się przed upływem roku od chwili dostarczenia Materiałów, istniał w chwili ich dostarczenia.
  7. Jeżeli Materiały są niezgodne z umową, Konsument oraz POCK może żądać doprowadzenia do ich zgodności z umową.
  8. Jeżeli Materiały są niezgodne z umową, Konsument lub POCK może złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy, gdy:
    • doprowadzenie do zgodności Materiałów z umową jest niemożliwe albo wymaga nadmiernych kosztów,
    • Administrator nie doprowadził Materiałów do zgodności z umową,
    • brak zgodności Materiałów z umową występuje nadal, mimo że Administrator próbował doprowadzić Materiały do zgodności z umową,
    • brak zgodności Materiałów z umową jest na tyle istotny, że uzasadnia odstąpienie od umowy bez uprzedniego skorzystania ze środka ochrony określonego w § 5 ust. 7 Regulaminu,
    • oświadczenia Administratora lub okoliczności wyraźnie wynika, że nie doprowadzi on Materiałów do zgodności z umową w rozsądnym czasie lub bez nadmiernych niedogodności dla Konsumenta lub POCK.
  9. W razie niezgodności Materiałów z umową, Konsument lub POCK może złożyć reklamację za pośrednictwem poczty elektronicznej.
  10. Administrator rozpatruje reklamację w terminie 14 dni od doręczenia reklamacji.
  11. Zasady odpowiedzialności Administratora za niezgodność Materiałów z umową wynikają z bezwzględnie obowiązujących przepisów ustawy o prawach konsumenta. Regulamin nie ma na celu wprowadzania jakichkolwiek modyfikacji tych zasad, lecz stanowi jedynie uproszczone ich przedstawienie w celu ułatwienia Konsumentowi lub POCK rozeznania się w tych zasadach. Administrator zachęca jednocześnie Konsumenta lub POCK do zapoznania się z całością regulacji zawartej w ustawie o prawach konsumenta.

§ 6 Pozasądowe sposoby rozpatrywania reklamacji i dochodzenia roszczeń

  1. Administrator wyraża zgodę na poddanie ewentualnych sporów wynikłych w związku z zawieranymi umowami na drodze postępowania mediacyjnego. Szczegóły zostaną określone przez strony konfliktu.
  2. Konsument ma możliwość skorzystania z pozasądowych sposobów rozpatrywania reklamacji i dochodzenia roszczeń. Między innymi, Konsument ma możliwość:
    • zwrócenia się do stałego polubownego sądu konsumenckiego z wnioskiem o rozstrzygnięciu sporu wynikłego z zawartej umowy,
    • zwrócenia się do wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej z wnioskiem o wszczęcie postępowania mediacyjnego w sprawie polubownego zakończenia sporu między Kupującym a Sprzedawcą,
    • skorzystania z pomocy powiatowego (miejskiego) rzecznika prawa konsumenta lub organizacji społecznej, do której statutowych zadań należy ochrona konsumentów.
  3. Bardziej szczegółowych informacji na temat pozasądowych sposobów rozpatrywania reklamacji i dochodzenia roszczeń, Konsument może szukać na stronie internetowej http://polubowne.uokik.gov.pl.
  4. Konsument może również skorzystać z platformy ODR, która dostępna jest pod adresem http://ec.europa.eu/consumers/odr. Platforma służy rozstrzyganiu sporów pomiędzy konsumentami i przedsiębiorcami dążącymi do pozasądowego rozstrzygnięcia sporu dotyczącego zobowiązań umownych wynikających z internetowej umowy sprzedaży lub umowy o świadczenie usług

§ 7 Dane osobowe i pliki cookies

  1. Administratorem danych osobowych Użytkownika jest Administrator.
  2. Podanie danych osobowych przez Użytkownika w Formularzu jest warunkiem zawarcia umowy o dostarczenie treści cyfrowych.
  3. Dane osobowe Użytkownika przetwarzane są w celu zawarcia i wykonania umowy o dostarczenie treści cyfrowych w postaci Materiałów na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO.
  4. Po dostarczeniu Materiałów, dane osobowe Użytkownika przechowywane są w bazie Administratora na potrzeby archiwalne, w celu ewentualnej obrony, ustalenia lub dochodzenia roszczeń związanych z umową, co stanowi prawnie uzasadniony interes realizowany przez Administratora, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Dane te zostaną usunięte po upływie terminu przedawnienia roszczeń związanych z umową.
  5. Dane osobowe Użytkownika przetwarzane są również w celu obsługi Newslettera, tj. wysyłki wiadomości e-mail, analizy statystyk związanych z wysyłanymi wiadomościami, segmentacji bazy. Na podstawie segmentacji wykonywanej przez Administratora, Użytkownik może trafiać do różnych grup odbiorców Newslettera, które mają wpływ na zakres i zawartość treści wysyłanych w ramach Newslettera. Użytkownik zawsze może zwrócić się do Administratora o informację w zakresie przynależności do poszczególnych grup oraz oczekiwaną przez siebie modyfikację w zakresie tej przynależności.
  6. Użytkownik może w każdej chwili zrezygnować z otrzymywania Newslettera. Dane osobowe Użytkownika przechowywane są jednak nadal w bazie Administratora na potrzeby archiwalne, w celu ewentualnej obrony, ustalenia lub dochodzenia roszczeń związanych z Newsletterem oraz w celu zapewnienia możliwości wykazania, że Administrator przestrzega przepisów prawa przy prowadzeniu działań związanych z Newsletterem, odbierając zgodę na otrzymywanie Newslettera, respektując rezygnację z Newslettera itp., co stanowi prawnie uzasadniony interes realizowany przez Administratora, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Dane te zostaną usunięte po upływie terminu przedawnienia roszczeń związanych z umową oraz upływie terminu, do którego Administrator może zostać poddany kontroli ze strony organu nadzorczego w zakresie zgodności z prawem prowadzonych działań związanych z Newsletterem.
  7. Adres e-mail Użytkownika może zostać przesłany do systemu reklamowego Meta w celu stworzenia grupy odbiorców reklam, a następnie targetowania do stworzonej w ten sposób grupy reklam określonej treści, co stanowi prawnie uzasadniony interes realizowany przez Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) polegający na marketingu własnych produktów lub usług.
  8. W proces przetwarzania danych osobowych Użytkownika mogą być zaangażowane podmioty przetwarzające związane z Administratorem stosownej treści umowami powierzenia przetwarzania danych osobowych.
  9. Uprawnienia Użytkownika związane z przetwarzaniem jego danych osobowych przez Administratora: prawo do żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego ds. danych osobowych.
  10. Strona wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie informacje w tym zakresie zawarte są w polityce prywatności i plików cookies dostępnej pod adresem https://martakafar.pl/polityka-prywatnosci/.

§ 8 Postanowienia końcowe

  1. Administrator zastrzega sobie prawo do modyfikacji zasad na jakich umożliwia uzyskanie dostępu do Materiałów, z tym zastrzeżeniem, że nowe zasady nie znajdują zastosowania od umów zawartych przed zmianą zasad.
  2. Administrator zastrzega sobie możliwość wprowadzania zmian w Regulaminie, z tym zastrzeżeniem, że do umów zawartych przed zmianą Regulaminu, znajduje zastosowanie Regulamin obowiązujący w chwili zawierania umowy.
  3. Wszelkie spory związane ze Stroną będą rozpatrywane przez polski sąd powszechny właściwy ze względu na miejsce siedziby lub stałego wykonywania działalności gospodarczej przez Administratora. Postanowienie to nie znajduje zastosowania do Konsumentów oraz POCK, w przypadku których właściwość sądu rozpatrywana jest na zasadach ogólnych.
  4. Regulamin w niniejszym brzmieniu obowiązuje od dnia 2022-11-16.
  5. Wszystkie archiwalne wersje Regulaminu dostępne są do ściągnięcia w formacie .pdf – linki znajdują się poniżej Regulaminu.